Saftig start på årets tirsdagsserie


Dette skulle bli en av de heftigste tirsdagsregattaer i manns minne. Værmeldinga (yr.no) sa 15-16 m/s klokken 16-17 mens Storm meldte moe mindre. På seilasmøtet kl 16 skulle det blåse 14 m/s ifølge Yr noe det ikke gjorde. Dermed trodde vel mange at Storm.no hadde rett. Løypa startet ved moloen, så skulle en skulle runde lille Svartoksen babord og grønnstaken ved Langstranda babord for så å runde ved moloen og ta samme løype en gang til.

Da startskuddet gikk blåste det liten kuling men da båtene skulle runde Lille Svartoksen kunne vi lese av over 20 m/s.  Tora fikk knekt av halve rorkult-innfestinga  i denne rundinga. Rorkulten hang delvis på og seilene måtte ned i hui og hast. For motor greide de å styre tilbake til havna. Swai ødela akterliket i storseilet og måtte bryte og lense rett tilbake til havn.  Spleis fikk en broach i nærheten av båken ved Langstranda. De måtte for sikkerhets skyld starte motoren og brøt dermed løpet. Victoria, Sofie og  Ami brøt også.

Swai var oppe i over 13 knop på loggen på platt lens inn mot havn. Da blåste det jevnt 16-18 m/s over dekk, mens båtens snittfart var 10 knop. Da snakker vi sann vind på sterk kuling, kanskje liten storm i kastene.

Det ble en liten debatt etterpå angående valg av rundingspunkt i så dårlig vær. En tok til orde for kun å kjøre runding av bøyer når det blåser kuling.  Da er alternativet å bruke bøya ved Langdragan som toppmerke. Det er vanskelig å legge ut bøye ved Lille Svartoksen og vindstyrken i dag kom nokså overraskende på de fleste. Når sant skal sies er det sjelden sterk kuling på en tirsdagsregatta så problemstilling gjelder nok bare 1 til 3 tirsdagsregattaer i året.

Løpet ble avkortet til kun en runde av løypa.  Tre båter greide å fullføre løpet. Mås og Lucille i den minste klassen og Vinna i den største. Totalt 9 båter stilte til start.  Vinna vant den største klassen og Lucille vant den minste foran Mås.

010512 Olav