Norsk Seilsportsliga 2018 – Eliteserien – runde 1


Sakset fra Norges Seilforbund (Morten Jensen)

«The best games ever», sa Juan Antonio Samanranch etter Lillehammer-OL i 1994. De samme ordene lå på manges lepper etter eliteserierunden i Bodø.

​– Samarbeidet med Bodø Seilforening var en fryd, sier liga-ansvarlig Magnus Hedemark i SailLogic.

– De hadde virkelig tatt arrangementets intensjon på alvor og engasjert lokalt næringsliv, publikum og den lokale pressen. De stilte opp med mange medlemmer som hjalp til. Hvor enn du enn snudde deg, så du en oransje vest med Bodø Seilforening på. Det var rett og slett imponerende å se hva de hadde fått til. Det var moro å komme til Bodø for å få være med på dette, sier Hedemark.

Storskjerm midt i byen

Seilforeningen i Bodø hadde Molostua nede på havnen som base. Der hadde de rigget til en storskjerm av stadion-format hvor det ble sendt live-sendinger og hvor SAPs grafikk ble vist. Samme sted hadde næringslivet stands med biler, banktjenester og smaksprøver på fiskemat. I Molostua drev foreningen også kiosk som ble benyttet av både seilere og tilskuere, som benyttet sjansen til å se på seilasene ute på molen. Seilasene foregikk rett utenfor.

– Vi hadde en del publikum, men bra vind for seilerne og lav temperatur i luften ble en kjølig miks. Men seilasene var synlige i bybildet, og når Bodø Seilforenings eget lag skal i ilden for alvor neste helg, håper og tror vi på mer publikum, sier Remi Rasmussen i Bodø Seilforening.

Bodø International Sailing Arena

Av seilerne ble området hvor seilasene foregikk døpt til «Bodø International Sailing Arena».

– Vi trodde vi hadde et kompakt format da vi var i Larvik, men dette i Bodø var bare helt rått. Seilerne bodde på Thon hotel, som var en av foreningens samarbeidspartenere, og de trengte bare å gå 20 meter, så var de ved Molostua der alt skjedde. Rett utenfor lå banen, og seilerne seilte inne i bukten som moloen dannet. Vinden var stabil med litt utfordrende pendling, noe som gjorde at vi nesten ikke behøvde flytte et merke og seilasene kunne avvikle smack-smack, sier Hedemark.

Inspirerende innad

– Dette arrangementet har vært til stor inspirasjon for Bodø Seilforening. Vi har gjennom dette fått muligheten til å vise frem ikke bare ligaseilingen, men også hva vi som forening har å tilby. Ikke minst igjennom det 32 sider store bilaget vi hadde i Avisa Nordland. Vi har fått utrolig mange positive tilbakemeldinger, sier Remi Rasmussen, som også sier at de vil kjøre det samme opplegget neste helg.

Jevnt og høyere nivå

Seilasene i den første ligarunden i eliteserien ble svært jevne, og det ble til slutt Brevik Seilforening med Dag Usterud, Nils Petter Hovemoen, Oscar Widestam og Ole Martin Lunde Lidal på laget som halte seieren i land – ett fattig poeng foran Ran Seilforening. På tredjeplass fulgte Tønsberg Seilforening.

– Det er ingen tvil om at nivået er blitt høyere og jevnere siden i fjor, noe det at Åsgårdstrand og Moss, de to dominerende foreningene i 2017, er et bevis på. Nå klarte de bare henholdsvis 5. og 6. plass, sier Magnus Hedemark.

Vinneren, Dag Usterud, var spesielt imponert over ungdommene fra Tønsberg og Risør, som ble henholdsvis nr. 3 og 4.

– Det var moro å se hvor gode seilerne fra Tønsberg og Risør er blitt. Det er lenge siden jeg har møtt så gode, unge seilere ute på banen som dem, sa han.

Neste helg møtes 1. divisjon i Bodø, hvoretter 2. serierunde fortsetter  Molde 21. og 22. juli.