Sjyvotten 2017 – «Fra full skepsis til full suksess!»


Foto: Haakon Byberg

Snøkaos i heimen

Opp til 50 cm nysnø møtte de fleste av mannskapene da dørene ble åpnet på lørdags morgen, 30. Desember. Det blåste godt, og det snødde fremdeles. Til tross for dette, stilte fem av «regattabåtene» i foreningen opp på skippermøtet kl 10.00.

Bernt Aanonsen stilte de oppmøtte overfor to alternativ. Seile eller avvente til neste dag? Etter 10 sekunders diskusjon, ble det i fellesskap avgjort at her var det bare å seile! Værvarselet hadde spådommer om opp til 35 knop i kastene og sludd, men samtidig skulle det visstnok lette litt, så det var ingen vei tilbake. Dette var da ingenting mot årets Fjordomseiling tidligere i høst !

Ettersom vi antok at det kom til å gå litt ekstra tid til måking/kosting av båter, Satte vi starten til kl 11.15, ett kvarter senere enn annonsert start. For vår del (Julie), var dette lurt, da vi trengte denne ekstra tiden til snømåking og forberedelser ;-)

Starten gikk på indre havn og vi brukte «Nordland Offshore-starten» mellom Luftfartstilsynet og Burøya. Ruten var: Start Indre havn. Babord runding Lille Svartoksen, babord runding Breigrunnen, styrbord runding Lille Svartoksen og mållinjen var mellom fyrlyktene i Moloåpninga.

Feltet kom ganske tett avgårde, men Nirvana fikk en ekstra god start og fikk fri vind mot Lille Svartoksen. De øvrige båtene klumpet seg noe sammen på første legg, og tapte nok en del på det i forhold til Nirvana som hele tiden lå på en litt nordligere linje mot første runding. Nirvana rundet dermed først. Spleis, Lucille, Julie og Sofie kom noenlunde samtidig til første runding, men Spleis tok liten barbering av Lille Svartoksen og vant terreng på det. Mellom Lille Svartoksen og Breigrunnen tok Julie inn på Spleis og Lucille, mens Sofie sakket noe etter. Ved runding tabbet Julie seg ut og valgte en urliten broach til styrbord framfor babord jibb og runding. Vel, vel, det er sånt som skjer…

Nirvana økte avstanden på neste legg til Lille Svartoksen. Julie tok litt innpå Spleis og Lucille, mens Sofie ble liggende litt etter. Vi kan nevne at Sofie etter en hyggelig VHF-passiar med nordgående Hurtigrute, fikk seile foran, slik at de ikke tapte ytterligere på å måtte vente til de hadde passert. Et eksempel til etterfølgelse!

Fra Lille Svartoksen og inn til mål, ble det et rent slørelegg, og Nirvana beholdt avstanden til de øvrige. Julie tok en del innpå Lucille som lå foran, men klarte ikke å passere før målstreken.

Etter regattaen ble det gløgg, kaffe, marsipangriser og utdeling av sjyvotter til Nils Eldby på Nirvana. Vi takker for en flott regatta som avsluttet seileråret 2017. Og været? Jo lett vær uten nedbør. Maks 21 knops vind og bare velstand :-)

Resultater:

Alle båtene seilte i en klasse.

(tidene er omregnet tid. Etter ratingtall uten spinnaker er brukt)

  1. Nirvana, Arcona 400, Nils Eldby & Co. Tid 1t, 20 min, 40 sek
  2. Spleis, Bavaria 33Cr, Bernt Aanonsen & Co. Tid 1t, 21 min, 58 sek
  3. Lucille, Contrast 33, Harry Nilsen & Co. Tid 1t, 22 min, 20 sek
  4. Julie, Dufour 34E, Tom Antonsen & Co. Tid 1t 24 min. 39 sek
  5. Sofie, Hanse 311, Gunnar Jørgensen. Tid 1t, 26 min, 1 sek

Link artikkel Bodø Nu: https://bodonu.no/video-og-bildeserie/31.12-03:49 (for abonnenter)

Tom Antonsen, S/Y Julie