All inclusive – Fjordomseiling 2016


FJORDOMSEILING 2016

Helga 23. – 25. september stod «Fjordomseiling 2016» på programmet for Bodø Seilforening. Vilja seilte med Olav, Remi og Morten ombord, Embla med Ola, Tom, Jon-Roger og Jens-Petter. Nirvana sluttet seg til konvoien i Henningsvær med Nils og Aleksander etter en noe senere start fra Bodø fredag kveld.

Etappen Bodø – Sørvågen på ettermiddag og kveld fredag var et rent eventyr seilmessig. T-skjortevær i starten og gennakerseiling fra utfor Paradisbukta og helt til mål. Litt platt etter runding øst av Lyngvær, så sør for Nusfjord ble det en jibb vestover. Lunt og fint i Sørvågen hvor vi var fremme i rimelig tid på kvelden i høstmørket.fjord2016-4

Nirvana tok seg av det praktiske i Henningsvær hvor de ankom tidlig lørdag morgen, så for Vilja og Embla var det bare å fokusere på å seile for å nå ankerdram og middag kl. 2000 på Klatrekafeen. Platt lens og mye vind ga skjæring med genoa ut fra Sørvågen, men etterhvert roa vinden seg en smule og Vilja heisa gennaker. Embla garderte ankomsttida med litt motorkjøring rett på mål før gennaker etterhvert kom opp. Ved innseilinga til Henningsvær fra vest passet genoa båtene bedre og begge seilte inn under brua – Vilja krysset inn havna helt til kai, ankomst med stil!

Klatrekafeen er alltid trivelig og både mat og drikke smakte. Hyggelig var det også at Trond og Roar tok turen (langs landeveien) fra Svolvær for en prat. Nåkka seint ble det jo, men siden værmeldingen var ganske spenstig for søndagen senka roen seg innen rimelig tid.

Søndag formiddag åpna med østavind av passe styrke og retning, så alle båtene kom seg avgårde med fulle seil på litt rom slør og noe sjø rett mot Nordskot. Direkte Bodø frista ikke med varsel om liten kuling og dreining til sør eller sørvest. Så gikk det da heller ikke lenge før det blåste +/- 10m/s fra sør og sjøen ble rimelig grov. Det ble et bankekryss mot Breisundet. Nirvana valgte å gå uttaskjærs allikevel mens Vilja og Embla kakka inn motor ned Grøtøyleia i motvinden. Endelig forhold for litt matlaging!

Vilja måtte ta ned genoaen p.g.a. SNAG mens Embla som kom lenger bak fikk seilvind igjen etter Vettøya. Inn nordre lei i Karlsøyvær for fulle seil på halvskarpt slør – men fra Nilsholmen dreia vinden til lens og roa seg. Det ga rom for sightseeing i resten av Karsløyværet med seilene oppe og litt motorhjelp, nydelig opplevelse i skumringen. Fra Karlsøyvær til Mjelle varierte det litt, Mistfjorden pøsa ut en god seilvind et stykke. Men fra Mjelle tok det helt av med sann vind rundt 8 – 10 m/s, 035 – 040 grader merkbar vind over dekk og ingen bølger. Utrolig opplevelse å seile med ett stikk i skjøtet og god fart i mørket med lysene fra byen der fremme. Først i Nyholmsundet starta motoren.

Nirvana fikk en rimelig våt tur på mange måter, men det er en annen historie…