Fritia vant dagens noe dramatiske Gunderseilas


Det er alltid gledelig at nye båter dukker opp på startlinja, Denne gang var det en Maxi 84 ved navn Fritia med skipper Torstein Ingebrigtsen som like greit vant sin første tirsdagsregatta.  Med Gunderstart starter alle etter rating og første båt i mål vinner. Den antatt seneste båten starter først og den raskeste sist. Ved skippermøte blåste det 4 – 5 m / s fra øst og tabell for 4 – 6 m / s ble valgt. Swai, som er feltet raskeste båt, startet hele 34 minutter bak første båt.

Starten gikk ved grønnstaken på Langstranda og opp Nyholmsundet og babord runding Toftbøen. En fin slør i stadig økende vind. Etter runding økte vinden helt opp til 14 – 15 m / s. Med slik vind ble det vanskelig for de som kom bak å ta igjen de første.

Etter runding Hjertøya ble det skarp kryss opp mot grønnstaken på Langstranda som skulle rundes babord. Deretter var det Eholmen styrbord før en gikk i mål.

I den minste klassen greide Lucille å ta igjen Anemone rett før mål noe som gav førstnevnte en andreplass.

I den største klassen var Spleis uoppmerksom og grunnstøtte sørvest av Hjertøya på en umerket grunne. Det gikk heldigvis bra med alle ombord. En bråstopp i 6 knop er ikke å spøke med. Det gikk litt verre med båten som fikk sprekker i kjølinnfestingen. Det ser dessverre ut til at mye av sesongen er ødelagt.

Mås og Albertine som var like ved Spleis ved grunnstøtingen begynte å ta ned seil for å assistere Spleis som relativt raskt kom av grunnen for egen maskin. Spleis avbrøt regattaen og kjørte for motor inn til havn.

Til slutt kunne Swai innkassere nok en seier i den største klassen etter en overbevisende kryss opp mot mål foran Albertine.

Når siste båt kom mot mål var vinden spaknet til styrken før start. Ikke alle fikk med seg de mørke bygeskyene som bygde seg opp før start og vindøkningen kom nok som en overraskelse for mange. Det gjelder å kaste blikket ut av båten.

210513 Olav