Foldværingen som kappseilte med danske-kongen


For litt siden dukket det hjemme hos Gunnar Koch opp noen bilder fra KNS 50 års jubileum i 1933. De fører tankene til en utflyttet Saltværing som gjorde seg bemerket som seiler på sørligere breddegrader.

Ole Sunde var fra Folda. Han kom til Bodø og fikk jobb som betjent i handelshuset Koch som på den tiden ble regnet for byens beste ”skole”. I Bodø var det ikke godt nok å være foldværing, og Ole Sunde dro derfor videre til København der han etter hvert ble sjef for forlaget Hjemmet – kjent for ukebladet med samme navn.

I Danmark begynte han å seile, og skaffet seg etter hvert en 10 Meter.  I Danmark hadde 10 Meterene omtrent samme status som 12 Meterne her hjemme fordi kongen seilte i klassen, og Ole Sunde konkurrerte mot Kongen. Da som nå var det ikke uvanlig å kjøpe stor seilbåt for å få innpass i de bedre kretser.

I 1933 representerte han Danmark og Kongelig Dansk Yachtklubb ved  KNSs 50 års jubileum.  Det er denne turen bildet er fra.

Ole Sunde pleide å invitere døtre av sine norske venner med på seilturene sine som ”dekkspryd”, og det er således jeg har fått bildene. Mine mor var med ham flere ganger.

Ole Sunde var en av de første seilere som tok skrittet vekk fra Meter-båtene som til da var de dominerende store båtene og over til havkappseilere.  På midten av trettitallet fikk han bygd en havseiler etter modell av amerikanske ”Nina” som hadde vunnet den transatlantiske kappseilingen og Fastnet Race i 1928.  Båten som var en stagseilrigget skonnert, vakte stor oppsikt i Skandinavia.

Sunde besøkte Bodø flere ganger med seilbåtene sine. Siste gangen ble det sagt at båten var så stor at han inviterte ”halve byen” om bord.

Gunnar Koch

190312 Olav

Flere bilder https://picasaweb.google.com/bodoseil/OleSunde?authuser=0&feat=directlink