Nordland Offshore Race 2019


EGO på vei til Nupen

Så var årets eventyr over for denne gang…

På regattamiddagen ble det overhørt utsagn om «aldri mer, men til neste vår blir det vel allikevel en kriblende følelse av at jeg dette må jeg være med på nytt». Hukommelse kan være oppskrytt.

NOR 2019 ble som meldt en vindfull opplevelse med vestlig vind jevnt over fra 20 til 35 knop i hele løypa. Briefingen antydet et vindhull som ingen fant (det hadde vært fristende med et i alle fall lite avbrekk i hardt arbeid…). Byger med vindøkning og fart var det derimot mer enn nok av!

Det ble seilt full runde med klokka for første gang med innledende start i havna, Langstranda og moloen før turen gikk til Nupen. Her vær det meldt mest vind som sammen med grov sjø ga endel utfordringer etter et leg med nydelig seiling og godt med sol og vind.

Nupen ble et vendepunkt – her valgte endel av båtene i den lille klassen å snu p.g.a. været og utsiktene til en strabasiøs tur. Flere båter opplevde også skader på seil og utstyr og måtte returnere av den grunn.

Strekket Nupen – Værøy hadde vind opp i kuling på skarpt slør med et par slag ved Bårbakkskjæret. Også her falt et par båter fra med skader på seil eller mannskap i sjaber tilstand. All ære til de som hadde prøvd å gjennomføre så langt, men også til fornuftige valg om å bryte.

Ved Værøy rundet 7 av de 17 påmeldte båtene, 3 i stor klasse (Villja, Vinna og Havløye) og 4 i liten klasse (Lucille, Spleis, Julie og Aiolos). Først nå var det tid for kaffe og varm mat – men ikke for hvile, for her var det max konsentrasjon på en lens som ga surf langt over titallet på knopmåleren. Ikke helt fritt for ufrivillig jibb eller broach for enkelte (og broach hadde flere øvd på mellom Nupen og Værøy).

Fra Øyholmbåen var det en viss engstelse for at det skulle bli nok en slitsom kryss, men her var marginene på vår side. En skarp slør på styrbord halser stod helt inn og til og med Nyholmsundet var snilt med noen få slag før man kunne falle av inn moloåpningen, totalt utslitt for flere.

NOR 2019 levde opp til betegnelsen «Nordnorges tøffeste regatta» denne gangen. Stor respekt til de tilreisende båtene fra nord for å stille i år også – og ditto sympati for at de måtte bryte.

For de 7 som gjennomførte var mannskap og båter i god behold med kun mindre skade på sistnevnte. Det vil i etterkant bli innhentet litt statistikk på hendelser som deles til nyttig læring, håper alle skippere vil bidra når epost kommer om dette.

Regattamiddagen og selskapet på lørdag kveld var fortreffelig som alltid og det var imponerende at så mange så kvikke og våkne ut etter turen. Kanskje satt det igjen en skvett adrenalin?

Takk også til regattakomiteen som har stått på i flere måneder og gratulasjoner til de fullførte:

Stor klasse:
1. Havløye
2. Vinna
3. Vilja
Med omregnet tid bare 35! sekunder mellom 1. og 2., bare 1:08 mellom 2. og 3! Utrolig…

Liten klasse:
1. Lucille
2. Spleis
3. Aiolos
4. SY Julie

Fullstendige resultater:
https://www.sailracesystem.no/regatta?regatta=3185&resultat=1