Victoria og Acho Alai vant NOR 2013


Her er en liten oppsummering av NOR 2013. Årets Nordland Offshore Race ble en uforglemmelig opplevelse for de 48 som seilte. Vi var heldige og fikk nok vind til at starten kunne gå som planlagt. Vindstilla mellom Steinsvær og Helligvær varte litt i lengste laget men det ble fort glemt når vinden kom. Fra Helligvær og videre ble det drømmeseilas og bildene av midnattsol ved Værøy gav oss som ikke seilte et lite inntrykk av hvilken opplevelse det var.

I den minste klassen stilte Tobias Juul Johnsen med sin 27 fots båt Victoria (Hunter 27x). Med seg fikk han Kai Linde som er en av de mest erfarne og beste seilere i foreninga. Tobias var feltets yngste og ferskeste skipper og relativt fersk båteier. Det skulle vise seg at det var nok til å slå Caro II med far (Finn-Arne) og sønn (Roger) Brenna som har vunnet flere ganger før. Det er alltid gledelig med nye vinnere.

På tredje kom Don’t Panic (Albin Cumulus) med skipper Ola Sakshaug og makker Stein Osnes. Don’t Panic har seilt mye det siste året og har tydeligvis lært mye.

På fjerde kom Lucille (Contrast 33) med skipper Harry Nilsen og makker Terje Enebakk. Tiden opp til vinneren fra Lucille er 30 minutter og det er nokså tett på listen i hele den minste klassen.

En av de mest ivrige seilerne i Bodø de siste par – tre år er Enno og Karin Rodegerdts. De seiler en Hallberg Rassy 310 som heter Inua og greide en sterk femteplass kun 3 minutter bak Lucille.

På Tora (Mamba 33) hadde Håkon fått med seg Morten Leiknes fra Ea. De seilte seg opp til en sjetteplass og like bak kom Klimaks (Sun Fast 32) med skipper Morten Avdem og makker Stig Edvardsen på sjuende. Klimaks hadde høyest rating i klassen og ble naturlignok ekstra straffet av vindstilla.

Deretter kom Sofie (Hanse 311) med skipper Gunnar Jørgensen og Norte (Scanmar 345) med skipper Roar Eikeland.

Hege Kvalnes som er eneste kvinnelige skipper noensinne i NOR sammenheng seilte med Ami (Bavaria 32 Cr) mens mannen, Morten Willmann, var makker.  Det holdt til en tiendeplass for den seilivrige damen.

Av de som fullførte var Flugt VI (HR 29) sist. Skipper Johan Holdø har 2 ganger vunnet klassen med den på papiret seneste båt i klassen. Denne gangen skulle det ikke komme noen hjelpende vind på slutten, snarere tvert imot. Faren Arild Holdø var første båt i mål så familien var representert i begge ender i så måte.

Raptus (Scampi 30) fullførte ikke regattaen. Skipper Trond Bliksvær hadde ikke fått målt inn spinnakeren og fått oppdatert målebrevet med denne. Da det ble gode spinnakerforhold etter runding Værøy valgte han å bryte regattaen ved å heise seilet. Ærlighet varer lengst sies det og i så henseende må Trond stille sterkt. Vi ser fram til neste års regatta og håper at det formelle ikke står i veien for seilinga.

I den store klassen var det også ny vinner i år. Allan Eriksen er en av de mest ivrige seilerne i nord og var tidlig ute og meldte seg på. Sammen med makker Peder Pedersen greide de så vidt å slå sambygdingen Roar Bårdsen og makker Trond Danielsen. Allan seiler Acho Alai (Hanse 342) og Roar seiler El Dorado (Dufour 34 Performance). Med litt lavere rating kunne Allan kontrollere Roar som lenge lå like foran. På Salta seilte Roar seg inn i en liten vindstille flekk og da kunne Allan snike seg forbi.

På tredje kom Bodøbåten Swai (Salona 37) med skipper Remi Rasmussen og makker Magnus Whatley. Bare et lite minutt etter kom No Name (Elan 333) med far og sønn Mathisen fra Narvik.  Bernt var skipper og faren Torvald makker. I det hele tatt vær det svært tett i toppen i denne klassen med kun 10 minutter fra første til fjerde.

De to Lofotbåtene La Sirena (Grand Soleil 40R) og Flugt VII (X-40) var heller ikke langt bak på femte og sjetteplass. Med sin høye rating var det en prestasjon å ligge så tett på vinnerne etter å ha vært 4 – 5 timer i stilla. Da blir de med høyest rating straffet ekstra hardt. Skipper på La Sirena var Kurt – Arne Mosand og makker var Svein Arild Hildrum. Skipper Arild Holdø på Flugt VII hadde med seg makker Frode Andersen.

Midt på treet kom Bodøbåtene Mås (Bavaria 33 Cr) med skipper Per Saupstad, Albertine (Hanse 341) med skipper Fritz Breivik og Vinna (Contrast 36) med skipper Helge Andreassen.

De tre siste på resultatlista var Palander (Farr 40 one off) med skipper Jim-Børre Andreassen, Ara (Hanse 370e) med skipper Terje Nilsen og Baba  Yaga (Elan 37) med skipper Oddbjørn Strømsnes.

Fotokonkurransen ble vunnet av Per Halle som seilte med Palander – etter et noe dristig bilde der skipper Jim-Børre gjør seg klar til å hoppe på havet.

I hver klasse ble det trukket ut en vinner av personlig nødpeilesender basert på AIS systemet. Dersom en faller over bord vil båter som har dette systemet på få den nødstilte opp som et plott på skjermen.

Vinner her ble Ami (Bavaria 32 Cr) med skipper Hege Kvalnes og Mås (Bavaria 33cr) med skipper Per Saupstad.

100613 Olav