BSF årsmelding 2019


Styrets sammensetning:

På ordinært årsmøte, 05.februar 2019, ble det ikke valgt et komplett styre, da det ikke hadde vært mulig å finne kandidat til vervet som Leder.
Videre fratrådte valgt styremedlem Marit Mårnes (grunnet flytting).
Dette medførte at det ble gjennomført et ekstraordinært årsmøte 28.mars 2019.

På dette møtet ble det foretatt kompletteringer til styret, slik at styret for Bodø seilforening i 2019 har hatt følgende sammensetning:
Leder: Håkon Byberg (Valgt for et år)
Nestleder: Nils Eldby (Valgt for et år)
Kasserer: Morten Wilmann (Valgt for et år)
Styremedlem: Jens Petter B Holm (Gjenvalg to år)
Styremedlem: Christian Malmquist (Valgt for to år)
Styremedlem: Britt Nyland Gustavsen (Valgt for et år)

Varamedlem: Roar Wiik (Valgt for et år)
Varamedlem: Mari Sando (Valgt for et år)

Valgkomite: Olav Taraldsen (Valgt for et år)
Valgkomite: Håkon Sten Gustavsen (Valgt for et år)

Revisor: Vibeke Jensen (Valgt for et år)
Revisor: Ingrid Egelansaa (Valgt for et år)

Styrets arbeid:

Det har vært avholdt 7 ordinære styremøter og 58 saker har vært behandlet.
Videre har det vært avholdt 2 ekstraordinære styremøter der første ekstraordinære styremøte behandlet situasjonen etter årsmøtet; Manglende leder i foreningen, og behov for komplettering av styret.
Det andre ekstraordinære styremøtet behandlet forholdene rundt kjøp av containere til oppbevaring av utstyret til ”Jollegruppa”.
Av ordinære styresaker, har det vært tradisjonelle styresaker som har vært oppe til behandling.
Arbeidet har vært en videreføring av tidligere års arbeid, som bla:

 • Aktivitetsplanlegging
 • Etablering og oppfølging av komiteer
 • Temakvelder
 • Strategiarbeid
 • Sponsorarbeid

  Det arbeides for øvrig med et prosjekt sammen med flere andre klubber, og Bodø kommune med mål om å se på mulighetene for å etablere et ”Sjø-sport-bygg” i forbindelse med utviklingen av Bodø by (Ny by – Ny flyplass og Europeisk kulturhovedstad 2024).
  Det er ved årsskiftet 147 registrerte medlemmer i Bodø seilforening.
 • Aktivitene:
  Seilkurs for begynnere:
  Helgen 3 – 5. mai ble det arrangert seilkurs for nybegynnere.
  Ramsalt tirsdag 2019:
  Tirsdagsseilasene som i 2019 ble sponset av Ramsalt og derfor bærernavnet “Ramsalt tirsdag” ble gjennomført på sedvanlig vis. Første seilas gikk 30.april og siste seilas gikk 1. oktober
  NOR 2019:
  Nordland Offshore Race 2019 – Heftig og krevende. Det var en brysk Vestfjord som møtte deltakerne i årets Nordland Offshore Race. Av de 17 startende båtene var det bare 7 som fullførte. Fire i den minste klassen, og tre i den største. At Nordland Offshore Race (NOR) er en regatta som stiller deltakerne på prøve viste årets seilas til fulle. Bølger på 5 m og jevn frisk bris til kuling gjennom hele løpet, ga rettferdige forhold og høy konkurransefaktor for dem som gjennomførte. For påmeldte fra Lofoten og Harstad gjorde været at noen ble forhindret fra å delta. Tøff kryss – heftig lens. Som vanlig i Nordland Offshore Race var ingenting avgjort før mållinjen var passert. I den store klassen startet 10 båter, og skilte det kun 35 sekunder mellom 1. og 2. plassen etter 19 timer med seiling, og kun 1 min og 43 sekunder ned til tredjeplassen. De tre båtene kom inn med vel 12 minutter mellom første og siste båt etter et skikkelig innbyrdes race gjennom hele løpet fra start til mål. Førsteplassen gikk til «Havløye» med skipper Jan Eric Hauge og mannskap Fritz Leo Breivik med seiltiden 19:01:27 korrigert 18:37:08. Andreplassen gikk til Vinna og tredjeplassen gikk til Vilja. I den minste klassen startet det 7 båter, og førsteplassen gikk til «Lucille» med skipper Harry Nilsen og mannskap Terje Enebakk med seiltid på 21:24:15, korrigert 19:04:54. Vel en time og 16 minutter foran neste båt. Andreplassen gikk til Spleis, og tredjeplassen gikk til Aiolos.


Årets bane
«Full runde med klokken», som vil si en distanse på ca 115Nm i luftlinje.
Det er alltid en utfordring å ta ut banen, og kan lett bli gjenstand for etterpåklokskap. Som de fleste år, ble ikke vinden retningsmessig helt som meldt. Det ble uansett en OK fordeling mellom kryss og lens. -Vi må ta det vi får. 😊 Banen startet med heftig kryss fra Bodø til Nupen, og videre enda heftigere kryss over Vestfjorden til Værøy. Fra Værøy i Vest til Karlsøyvær i Øst lå «Rhumbline» på lensekurs. Noen valgte å skjære, mens andre valgte platt lens. Uansett løsning hver for sin båt, ble det rapportert om surfing på bølgene opp i 17 knop.

Media og publisitet
Publisitetsmessig er det vanskelig å komme til i de lokale medene på forhånd. Det er først på regattadagen vi opplever noe publisitet. AN hadde en bildeartikkel, et intervju med tilskuere, samt oppsummering med resultater om regattaen. Meget bra i forhold til tidligere.
I år ble regattasjefen intervjuet på NRK P1 Nordland på regttadagen før frokost. Det var også en liten sak i Seilmagasinet, men druknet totalt sett i saker om SkagenRace som går samtidig.
Vi har satset på sosiale media og opplever god respons på vår aktivitet der. Antall følgere på Facebook økte i år fra 175 til 207 følgere. Dessverre er annonsering på Facebook det som gir best synlighet i hele regionen når tradisjonelle media viser lite forhåndsinteresse.
Økonomi
NOR 19 har gått med overskudd. Regattaen har ingen sponsorer og bærer seg som den er nå på deltakeravgiften.
For recap, flere resultater, nyheter og bilder fra NOR 2019 kan disse lenkene følges:

 • Tracking: http://raceqs.com/regattas/69339?fbclid=IwAR3f5kY89wPKW-nMNKAgCbUt4U9Vg7dw8snQ0NOOERBSD5heKTbNCmYMr_Q
 • Sailrace med nyheter og resultater: https://www.sailracesystem.no/regatta?regatta=3185
 • Facebook med kommentarer, film, nyheter og leg-resultater: https://www.facebook.com/NordlandOffshoreRace/

Vi takker våre støttespillere som la grunnlaget for et vellykket arrangement; Thon Hotel Nordlys og BODØ HAVN KF.
Vi sees i slutten av mai på NOR 20, regattaens 15-års jubileum!

Væran rundt:
“Væran rundt” har utviklet seg til å bli et svært så hyggelig familie-arrangement. Det å leggeinn en regatta med “barne-lys”, solid justering av ratingen basert på antall barn om bord har vistseg å være en suksess-oppskrift. Årets regatta tur gikk av stabelen 15 – 16 juni.

Vestfjordseilasen 2019:
Vestfjordseilasen ble arrangert for 38. gang i 2019. I år gikk seilasen med egen sponsor, noe som medvirket sterk til at vi i år unngikk å få underskudd på seilasen; En stor takk til Roar Eikeland som fikk Nordnorsk Marinesenter med på laget.

Komiteen bestod av Jens Petter Beranek Holm (leder), Roar Eikeland og Harry Nilsen.
Komiteen fikk også god bistand fra bla Morten Leiknes og Vibeke Jenssen.
I tillegg har følgende hatt oppgaver i forbindelse med arrangementet:
Trude Isaksen/Grethe Nilsen og Nordskot og omegn Bygdelag.
Faxen med mannskap, som stilte som startbåt.
Wenche Nilsen Møkleby og Kabelvåg innbyggerforening med flere for tilrettelegging og tidtaking i Kabelvåg. Tradisjonen tro startet arrangementene allerede på torsdagskvelden da Nordskot og omegn Bygdelag rigger til «Seilerpub», og som før kunne vi delta på et nydelig havrettsbord og bryggedans med band på Nordskot, med god mat og fin stemning på fredagskvelden.
I Kabelvåg var det som vanlig marked, mye folk og god hvalbiff på grillen.
Årets seilas gikk av stabelen, som vanlig, i månedsskiftet juni/juli, det vil si 29. juni.
Årets seilas ble for en gangs skyld ”utstyrt” med skikkelig bør, faktisk såpass mye vind, at tradisjonsbåtene fikk signal om å la båtene bli liggende på Nordskot.
Til sammen var det 46 påmeldte båter, en liten nedgang fra 2018, men det ser ut til at dette er det nivået (+ – 50 båter) vi kan regne med. Båtene ble i årets regatta delt inn i 9 klasser.
De siste årene har det vært lite vind under Vestfjordseilasen.
I 2019 var det derimot riktig friskt over fjorden.
Mange av årets deltakere kunne nok notere seg for ny ”pers” fra Nordskot til Kabelvåg.
Reell seiltid i regattaklassene lå fra 3 timer og 7 minutter og opp til 4 timer og 6 minutter.
I turklassen varierte det noe mer, men siste båt i mål klokket inn på noe i overkant av 7 timer.
Som vanlig var det vanskelig å avgjøre hvilken rute over fjorden som var best. Muligens var det i år en grei taktikk å ”gå rett på mål” men slett ikke sikkert.
Etter målgang ble alle registreringer som tidtakerne på moloen i Kabelvåg hadde gjort, levert inn til sekretariatet slik at resultatlistene kunne ferdigstilles. En stor takk til dyktige og dedikerte folk i Kabelvåg.
I år fikk vi anledning til å gjennomføre premieutdelingen i et stort ”party-telt” på torget i Kabelvåg og resultatene finnes på følgende link:
https://www.sailracesystem.no/regatta?regatta=3272&resultat=1
Deltakerplakettene er i år som tidligere levert av Bopro.
Førstepremiene var også i år levert av Lars Erik Karlsen.
Vestfjordpokalen (klassevinner med størst margin) gikk i år til Svein Inge Paulsen fra BSF avd Lofoten med «Dina».

«Det blå bånd» (raskest over fjorden) gikk til Olav Taraldsen med «Vilja».

«Den Blå mastering», for raskeste tradisjonsbåt. Tidligere Vågan kommunes pokal. Nå i Sigurd Kjelstrup sin odel og eie, gikk til Sigurd Kjelstrup med «Svolvær».
Sparebankens vandrepremie til Beste seilskøyte gikk til Sigurd Kjelstrup med «Svolvær».

Seilsportgruppa:
Årsmelding Seilsportgruppa
2019 har vært et spennende år for seilsportgruppa. Vi har fått bryne oss på Norges beste seilere i eliteserien i Norsk Seilsportsliga, vi har deltatt på 2 Grundig Cup stevner og seilet en hel masse. Resultatmessig har ikke innsatsen gitt den store uttellingen, men vi har lært mye og styrket samholdet i gruppa.
Gjennom seilåret har gruppa arrangert og deltatt på en hel rekke arrangementer. Vi har arrangert flere medlemskvelder med teori og kos, vi har deltatt på strandryddedagen og arrangert kickoff med hele 14 deltakere. Magne Klann kom på besøk og hadde foredrag for foreningen, og treningshelg for seilsportgruppa. Når det gjaldt treningene, gjorde vi mye nytt i 2019. Vi økte treningsmengden fra én fast trening i uka til å ha to og trente mer spesifikt enn tidligere. Som følge av dette har vi gjennomført 37 treninger hvor vi har til tross for stort frafall, hatt med 38 forskjellige deltakere. Noen gamle, mange nye. Det viser at vi er flinke å være synlig, men også at vi må bli bedre på å få dem inn i foreningen. Dette blir derfor et viktig prioriteringsområde i gruppen i 2020. På treningene har vi hatt i snitt to båter på vannet, noe som viser hvor viktig kjøp av Swai var for gruppa.
Apropos båtkjøpet er det viktig å rette en stor takk til de som har bidratt til at dette ble mulig. Her ønsker vi spesielt å trekke frem leder Håkon Byberg som tok ansvar for avisbilaget, som frembrakte et overskudd på hele 99 tusen kroner til formålet. Videre ønsker vi å takke alle i foreningen som har støtte opp om aktiviteten vår i 2019 og heiet på oss i seilsportsligaen. Vi har hatt et spennende og utfordrende år. Vi har forbedringspotensialer, men føler vi har gjort en god jobb tross forholdene. Gruppen ser frem til å ta med seg det vi har lært videre inn i 2020.
Roar Wiik, leder for seilsportgruppa

Jollegruppa:
Årsmelding Jollegruppa
Jollegruppa ble i 2019 etablert med base på Tverlandet. Gruppen er drevet av foreningen med en solid gjeng med ildsjeler. Med på laget i 2019 var Jan Eric Hauge, Nils Eldby, Theodor Byberg og Roar Wiik. Oppstarten har vært preget av lite erfaring og krevende logistikkutfordringer. Vi startet med introkurs hvor vi hadde 6 deltakere. Her viste det seg at ingen av følgebåtene fungerte som de skulle. Dette medførte stor ulempe, men vi klarte å gjennomføre kurset med god hjelp fra hyggelige tverlendinger. Vi har hatt treninger på mandager og har gjennom sesongen klart å holde oppe aktivitetsnivået til tross utfordringene.
I løpet av året har barna lært masse om seiling samtidig som de har hatt det gøy. Barna har fått prøvd kullseiling, seilet 8 tall og lært mange viktige elementer innenfor jolleseiling. Det er lite som slår gliset til barna etter de har kullseilt med vilje. Året har ikke bare vært lærerikt for barna, men også for oss trenere. Blant annet har vi hatt fire deltakere fra gruppen som har deltatt på trenerkurs, noe som vil hjelpe godt inn i neste sesong.
Gjennom jollegruppa har vi klart å rekruttere barn til foreningen og har satt i gang viktige prosesser som blir videreført i 2020. I løpet av sesongen har vi klart – med hjelp fra styret i seilforeningen – å skaffe midler til to containere til lagring av utstyr og fire tørrdrakter til utlån. Blant de som har støttet oss er Polarkraft, Bodø Kommune, Sparebank1 Nord-Norge, Solofondet og Bodø Idrettsråd, så en stor takk til dem for at de støttet tiltakene.
Med anskaffelse av containerne har foreningen fått plass til alt jolleutstyret som tidligere har vært plassert i Kleivåsen og dermed kunne sagt opp leie av lager. I tillegg til å spare foreningen for kostnad med lagring, vil containerne bidra til at vi har utstyret lettere tilgjengelig enn i 2019 og dermed løse noen av logistikkutfordringene våre. Anskaffelsen av tørrdraktene på tampen av sesongen vil gjøre det mulig for gruppa å ivareta sikkerheten til flere nybegynnere. Dermed kan vi gjennomføre flere introkurs og ta inn flere medlemmer. Disse tiltakene er med på å gjøre at vi i 2020 er bedre rustet til å ha en god sesong enn i 2019.
Gruppen ønsker å rette en stor takk til foreldre, trenere, foreningen og styret som har stilt opp for å få jollegruppa til å fungere. Vi verdsetter støtten vi har fått i 2019 og at foreningen har prioritert barn og ungdom. Vi ser frem til en ny sesong med og håper foreningen fortsetter å støtte oss i arbeidet med å spre seilglede til flere barn og unge i 2020.
Roar Wiik, leder for jollegruppa

Strandryddedagen:
Gjennomført på Steinsvær og det ble plukket store mengder søppel (mest plast).

Nattseilas:
Årets nattseilas gikk av stabelen 8. Oktober, og ble en noe mer dramatisk affære, enn det vi er vant med. Nils Eldby opplevde mastebrekk på Nirvana. Heldigvis var vindretningen “riktig” slik at båten ikke risikerte å “ræk i fjæra” før redningsskøyta kom og fikk slep om bord.
Hell i uhell: Det ble ikke registrert personskader under ulykken.
En viktig lærdom kom ut av dette: Håndholdt (eller annen alternativ) VHF er svært gunstig når hoved-radioens antenne plutselig befinner seg to meter under vann.

Fjordomseiling 2019:
Ble gjennomført sist i september, og er behørig omtalt i Seilmagasinet.

Sjyvotten 2019:
Gjennomført på nyåret på grunn av værforholdene i romjula

Seilmagasinet
Bodø Seilforening har hatt innlegg i de fleste utgavene av Seilmagasinet i 2019

Tirsdagstreff
Gjennom vinteren treffes deler av klubbens medlemmer på “En kopp” på førtse tirsdag i måneden, for litt seilprat.

Årsfest:
Utdeling av ymse premier og andfe erkjentligheter ble gjennomført på Årsfesten som ble arrangert på “En kopp” 24.oktober

Årsmelding BSF avd Lofoten:
Årsmelding 2019 Aktiviteten har vært litt økende fra 2018. Og det er tirsdagsregattaen som er den viktigste treningsarena og sosiale samlingspunkt for Lofotseilerne. Og som vi sier: useriøst, men blodig alvor. Etter at Lofotregattaen i Henningsvær er lagt i “opplag”, har det vært arrangert Svolvær Seiltreff to ganger. I år måtte arrangementet dessverre avlyses igjen, men det er allerede satt i gang organisering for neste år. Utfordringen er å finne en dato som ikke kolliderer med andre aktiviteter, ikke minst lokale arrangementer i Svolvær havn.

Økonomi:
BSF Lofoten har ikke egen kontingent, og økonomi er bare et resultat av startavgiften til Tirsdagsregattaer og Lofotregatta. Inntekter brukes utelukkende til premier og omkostninger på nevnte arrangementer.

Tirsdagsseilasene:
12 tirsdagsseilaser ble gjennomført med til sammen 57 deltakere. En liten oppgang fra 2018. Sammenlagt etter åtte tellende seilaser, ble det i år seier til Frøya med skipper Peder Pedersen. På de neste plassene kom Lystig og Dina. Tirsdagsseilaser i Svolvær starter som regel i indre havn. Det gir ofte underholdning for publikum langs havnepromenaden de første fem til ti minutter. God reklame for seilsporten!

Aktivitet 2020:
Vi tar mål av oss å invitere til et seiltreff i Lofoten i august denne sesongen.

Peder Pedersen
BSF-Lofoten

Bodø seilforenings mål for 2020:
Bodø Seilforening (BSF) skal være en inspirator til økt seilaktivitet i Salten. Foreningen skal rekruttere og lære opp nye seilere som kan være med å bidra til å utvikle BSF videre. Foreningen skal være et hyggelig sted å møtes enten man er turseiler, regattaseiler, jolleseiler eller en del av seilsportsgruppen. BSF skal arbeide for økt seilaktivitet blant barn og ungdom i henholdsvis jollegruppa (optimistene), og seilsportsgruppa som disponerer 2 stk. J/80. Rekrutteringen skal skje både ved å være synlige i nærmiljøet, og også ved bruk av sosiale medier samt seilforeningens side i Seilmagasinet. Foreningen skal også legge forholdene til rette for seilsportsgruppen slik at de får best mulig forutsetning for å kunne hevde seg i den nasjonale Seilsportsligaen. Foreningen skal også arbeide for økt deltakelse på tirsdagsregattaen, de mer familerettede turseilasene, og temakvelder. Dette både for å kunne trekke til oss nye seilere, samt for å ha et best mulig tilbud til eksisterende medlemmer. Foreningens utstyr skal vedlikeholdes, videreutvikles og driftes til det beste for medlemmene.

BSF skal i 2020 implementere Norges Idrettsforbunds lovnorm, og må i den forbindelse skrive om alle nødvendige vedtekter slik at de oppfyller NIF´s krav. De nye vedtektene må så godkjennes på årsmøtet i februar 2021.