Bodø Singlehandet 2018


Først en stor takk til Remi og Jim-Børre / SWAI for at de nå årlig arrangerer Bodø Singlehandet. Det ligger alltid en ikke så synlig jobb bak et arrangement – og dette er et av de som mange ivrige seilere ser frem til som et høydepunkt sammen med NOR, Vestfjordseilasen og Ramsalt Tirsdag.

Skippermøtet på Molostua 0900 var ledet av Remi som hadde en utfordring i å sette løypa. Værmeldinga sa sørøst på formiddagen og dreining til sørvest på ettermiddagen. Da ble det lensestart ved moloen, spinnakerlegg med fritt løp til Sjursholmen styrbord runding (OBS! Hausen, vår gamle kjenning i sporet…), opp til Løpsholmen med styrbord runding, forhåpentligvis et krysslegg ned utfor Store Hjartøy babord runding og målgang i moloåpningen.

I år var det påmeldt 12 båter som alle stilte til start lørdag 01.09.18. Siste masta kom ut moloåpninga 3 minutter før startskuddet, tilfeldigvis en herremann med litt reisevei som startet i sin J/80 … Klassen for lav rating startet 1100 med Inua, Lucille, Ea, Sofie og Havhesten. Klassen høy rating startet 1115 med BSF-båten, SWAI, Ziggy, Valkyrjen, Vinna, Vilja og Julie.

Starten klasse 2 – foto: Tom Antonsen.

Alle kom godt avgårde med lenseseilene oppe (unntatt Inua som seiler uten), men siste stykket før Sjursholmen døde ikke uventet vinden helt. Sørvesten lå et lite stykke utenfor men lot vente på seg i nesten 2 timer mens båtene til dels drev rundt i en nordgående strøm ispedd noen svake vindblaff. Asbjørn i Havhesten var bare noen meter fra å unnslippe stilla, hadde han rundet Sjursholmen vill strømmen gitt et solid forsprang. Imidlertid sa det stopp og Harry i Lucille fikk se Havhesten ræk forbi bort fra runding mens han selv lå i ei strømstille. Helge i Vinna rapporterte også at selv med baugen rett vei og fylte seil gikk det delvis baklengs.

Stilla ved Sjursholmen – foto: Nils Eldby / 330 skvd (eller var det fra masta på Nirvana?).

Når vinden først kom var det et svakt felt først som gav ny lenselegg til Løpsholmen. Spinnakerbåtene gikk platt rett på mens gennakergjengen skjærte ut mot Landego. Dette fikk de senere godt betalt for da det var mer vind lenger ute. Rett før Løpsholmen stilna det av igjen og «omstart» nummer 2 var mer eller mindre et faktum. Idet de fleste rundet og kom på kurs sørvestover igjen kom det friske vindfeltet fra sørvest inn og ga en frisk kryss. Fremdeles i godt vær og god temperatur, så seiling uten jakka var helt kurant (ja rett og slett litt godt etter en solrik og svett seilas så langt).

Ingen større hendelser underveis ble rapportert med unntak av en liten styrbord/babord nærpassering ved Løpsholmen hvor Ola i Julie var på fordekk og tok ned spinnaker og kom i veien for Lucille som hadde jibbet til styrbord halser. Og Julie igjen på første krysslegg med babord halser hvorpå spinnakerbagen sklei under rekkewiren og ble hengende opp ned. Skipperens ansiktsuttrykk skulle vært på film da drøye 80 kvm seil sakte ble dratt ut og forsvant akterut… SOB prosedyren (tilsvarer MOB prosedyren) gikk fint og etter ca. et kvarter var det på’n igjen.

Etterarbeid – foto: Ola Sakshaug

Først i mål var Vinna tett fulgt av bursdagsbarnet Olav i Vilja – som hevdet at det var beste bursdagen ever. Det holdt imidlertid ikke på korrigert tid mot 3 x J/80 hvor Remi i SWAI trakk det lengste strået. Litt bak kom Kai i Ziggy og hakk i hæl, imponerende seilt, Lars i BSF – båten. Julie på 6. plass tross uhell og Håkon i Valkyrjen på 7.

I klassen lav rating stakk Enno i Inua av med en klar seier. Lucille kapret andreplassen med knapp margin foran Havhesten, deretter fulgte Gunnar i Sofie og så Morten i Ea.

Vel seilt alle sammen, her fikk vi litt av alt – inkludert en hyggelig stund med mat, historier og premieutdeling på En Kopp på kvelden.

Fullstendig resultatliste i SailRace.

Foto: Helge Nilsen