Årets eventyr NOR 2017


Så var årets (for mange) høydepunkt vel overstått.

Nordland Offshore Race 2017 ble en utfordring for god seiltrim i lett vind og riktige valg av plassering i Landegofjorden. Det kan vel også kalles en mental utfordring å bruke 11 timer fra start til Øyholmbøen ved Karlsøyvær…

Komiteen satte løypa ut fra et værvarsel som ikke slo helt til. Nordøst bris og muligheten for et fint krysslegg ut Landegofjorden uteble og vel 8 båter av 23 startende ble liggende flere timer i stilla rundt Mjelle. De som var raskest ute fikk vind som sto seg og følge av en gruppe båter som holdt seg så langt fra Landego som mulig. Ny stilla ved Øyholmbøen og varsel om lite vind ved Værøy gjorde at 8 båter etterhvert brøt løpet.

Starten var av det rolige slaget og fri vind ble viktig. I moloåpningen ble det en trang situasjon hvor 0,5 knop gjorde at man med håndkraft unngikk berøring mellom båter. Fra staken ved Langstranda krysset båtene seg via bøye 1 ved Rundholmen og opp Nyholmsundet. Albertine og Valkyrjen fikk takknemlig passering foran MS Vesterålen som på forespørsel på kanal 16 slakka av litt før de gikk inn i havna.

Denne delen av løpet ble behørig dokumentert med dronefilming og fotobåt. Kent Even Grundstad fra Bodø Radio var tildelt oss fra sin arbeidsgiver og vår samarbeidspartner i Telenor Kystradio. Jim Børre Andreassen fra BSF og vår samarbeidspartner SWAI filmet også med drone i Nyholmsundet.

En liten teaser fra Kent Even Grundstad:

 

Mot Værøy var det så etterhvert 15 båter i et langt felt som hadde slitt seg ut av første merke. Frem til da hadde Code Zero seil gitt god gevinst men etterhvert som de var +/- halvveis over kom gennakere og spinnakere opp i den lenge etterlengtede nordøsten som var varslet.

Valkyrjen rundet Bårbakkskjæret ved Værøy rett før Ziggy (ut fra trackingen, skippernes (omtrentlige) rapporter gir omvendt rekkefølge) fulgt av et relativt tett felt med Vinna, El Dorado, La Sirena, Havløye,  Vilja, Albertine og Skarv II. På korrigert tid ledet henholdsvis Ziggy, Albertine og Vinna sine klasser basert på egenrapportert tid. Albertine med 4 sekunder til El Dorado…

Vinden tok seg godt opp inn mot runding Værøy, og fra da av var den økende fra nordøst helt inn til etter Helligvær hvor den fortsatt stod seg godt. Større båter dro nå nytte av høyere skrogfart på en litt rom slør inn til mål.

Siste biten inn mot Hjartøyene ga rom for sløreseil for de som gikk nord i Steinsvær og mot Nyholmsundet , Havhesten kom nå helt opp i hekken på Ziggy og knep seieren i klasse 1. Ziggy ble nummer to og deretter fulgte Lucille, Spleis og Julie (sistnevnte seilte uten lenseseil).

I klasse 2 seilte Skarv II imponerende bra siste biten inn til Værøy og enda bedre derfra til mål. Det holdt til å slå El Dorado med fattige 2 minutter og 5 sekunder på korrigert tid. Deretter fulgte Albertine, Havløye og Aiolos – Aiolos som var blant de som satt fast i Landegofjorden viste imponerende innsats!

I klasse  3 var det Vilja som viste en imponerende vinnervilje. Etter runding Øyholmbøen var de ennå bakpå et stykke etter å ha jobbet hardt opp Landegofjorden, men da gennakervinden kom ble det rene hurtigtoget inn til runding Værøy med tetgruppa. God seiling videre sikra seieren foran Vinna, La Sirena, Valkyrjen og til sist enda en ordentlig stayer – ARA som hadde samme skjebne som Aiolos tidligere i løpet.

Komplett resultatliste finner du på SailRace sammen med artikler og stoff fra landkomiteen bestående av våre eminente landsatte seilere Hege og Morten. Du kan også se RaceQs tracking fra regattaen, etter en fadese med sommer- og vintertid gikk det seg til i ettertid. Live visningen ble dessverre ikke helt det vi hadde håpet.

Regattaen varer fra 1115 fredag til 1600 lørdag – og viste i år at forholdene skifter fortere enn YR takler. Stamina ga uttelling, men ikke uten god seiling i lettvind. I etterpåklokskapens lys kunne løypa vært lagt annerledes, men den ga allikevel en særdeles spennende og utfordrende seilas – med gode opplevelser på fjorden innimellom desperasjon og fortvilelse.

Sponsor Thon Hotel Nordlys imponerte nok en gang med seilerfrokost av ypperste klasse og en fin ramme rundt premieutdeling, festmiddag og gjennomgang av tracking. Vi fikk (med unntak av skippermøtene) ha regattakontoret i restauranten, noe som var hyggelig og publikumsvennlig med storskjerm for live tracking.

Telenor Kystradio / Bodø Radio utlyste konkurranse på Instagram med #kystradio og vinnerbildet ble tatt av Britt på Valkyrjen – et godt eksempel på hvor flott NOR kan være. Regattabilder på Instagram: #kystradio og #norace2017.

En litt lengre flott film / bilder av Kent Even Grundstad:

Bodø Nu hadde også en artikkel med video fra starten av regattaen.

Innslaget fra BSF’s stuntreportere var også ubetalelig, så disse er sikret forespørsel om bidrag i 2018 også – og gjett om vi ser frem til NOR 2018! Vel seilt!

Bildealbum delt fra Nirvana / Nils Eldby

Bildealbum delt fra SY Julie / Tom Antonsen

Bildealbum delt fra Ziggy / Tobias Juul Johnsen

P.s.: flere bilder og mer video fortløpende…