Spleis og Ada vant NOR 2012


Det lå litt i kortene at denne gangen kunne det være Bernt Aanonsen og makker Per Torjus Eistadbland som kom til å vinne. Med sin Bavaria 33 CR har han seilt godt den siste tiden og værmeldingen var vel ikke direkte dårlig nytt for han. Både han og båten trives når det blåser litt. Det er et bra felt av båter og den største utforderer til Spleis var Mås og Per Saupstad og Havhesten med Asbjørn Øverås. Men det skal uansett seiles først. Det gikk ikke lang tid før de to førstnevnte festet grepet om klasse LYS 1. Et grep som de kom til å holde helt til slutt.

Mås hadde som sist Kai Linde som makker og kjempet hele veien side om side med erkerivalen Spleis. Kampen gikk til siste slutt med konstant seiltrimming  men etter at de kom ut på Salta ble det mer og mer opplagt at Spleis kom til å dra dette i land. Havhesten kom sterkt på slutten men hadde ingen sjanse da de hadde tapt alt for mye på sløren ut til Værøy. Det var nokså tett i denne klassen. Vinna med skipper Helge Andreassen lå bare sekunder bak Havhesten ved runding Værøy, noe som økte med noen sekunder ved Nupen. Like bak lå Lucille med skipper Harry Nilsen, og lurte og dermed var kampen om tredjeplassen åpen lenge. Bak der var båtene på 30 fot som slet litt med noe kortere vannlinjelengde enn de første båtene. To Hanse 311/312 og en HR 310.  Ea seilte sin første regatta etter at Morten Leiknes og Vibeke Jenssen kjøpte båten ved påsketider. På grunn at trøbbel med spinnakerbom hadde de en hundredel mer enn nødvendig i LYS målebrevet. Inua med nygifte Enno og Karin Rodegerdts kom på sjuendeplass og Gunnar Jørgensen med Sofie tok sjetteplass.

I den friske vinden, høye sjøen  og lave temperaturen ble seilasen fra Værøy til Bodø en utfordring som det står respekt av å fullføre.

I den andre klassen var tromsøbåten Ada med duoen Trond Johansen/Ole Jacob Nilsen utfordrer til Swai med Remi Rasmussen/Magnus Whatley. Under de rådende vindforhold var det nok Swai som var største favoritt men Trond Johansen har vunnet to ganger tidligere. Denne gangen holdt det så vidt for Ada. Fattige 16 sekunder var distansen ned til Swai. Ada holdt på å seile feil ved Nupen og hadde vel mye seil på tur opp mot byen. Trond Johansen var litt overasket over at det holdt til seier. Swai brukte for lang tid på å berge et seil ved Nupen og tapte nok regattaen der.

Albertine med skipper Fritz Breivik, Ashiki med skipper Svein Tenggren og Acho Alai med skipper Allan Eriksen  var like bak og det skilte bare femten minutter fra sistnevnte og opp til Ada. Albertine var kun fire minutter fra klasseseier. Til slutt kom Ara med skipper Terje Nilsen en halv time bak Acho Alai.

Palander, en Farr 40 one off, med skipper Jim-Børre Andreassen og makker Per Ola Fleines hadde ikke den enkleste båten å seile shorthanded. Ikke uventet fikk de noen utfordringer underveis. Først røk genua 3 og de måtte skifte til en noe større genua 2 på tur opp til Værøy. På den romme sløren ned mot Nupen blåste det jevnt liten kuling og der fikk de en kjempebroach som krengen båten over 50 grader og fylte cockpit. De kom helt rundt på andre halsen og der  stoppet bommen i lensetaklene. Etter mye slit fikk de berget situasjonen og riggen sto. De sleit noe fryktelig med dette og måtte selvsagt starte motoren for å klare å kjøre båten opp mot vinden. Dermed brøt de og satte kursen rett mot Bodø.

I klasse flerskorg var det kun en båt, Dolce Vita, med duoen Frank Larsen/Morten Wilmann. De var fysisk først i feltet ved Nupen med kryssegenskapene er står ikke i stil med sløreegenskapene. Dermed smatt Swai foran og ble første båt i mål.

Total 16 starten og 15 fullførte i tidenes raskeste NOR regatta.  Tilbakemeldingen fra de som seilte var at dette hadde vært topp.  En uke eller to for tidlig på sesongen var også utsagn som gikk igjen.

Den dårlige værmeldingen fra onsdag kveld gjorde at noen trakk seg. El Dorado fra Lofoten fikk motorhavari på tur til Bodø og måtte snu. Det var i utgangspunktet 22 båter påmeldt.

Resultatliste http://www.seilmagasinet.no/resultat?regatta=837

Regattablogg http://www.seilmagasinet.no/regatta?regatta=837

mye vind